Zdrowe i smaczne soki naturalne

Świeżo wyciskane soki, podobnie jak warzywa i owoce, posiadają wiele cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witamin, soli mineralnych i enzymów. Soki należą do produktów lekkostrawnych, dzięki czemu nie obciążają układu pokarmowego i mogą być spożywane przez osoby w każdym wieku.

Doskonałym narzędziem, które umożliwia pozyskanie soków w optymalnej ilości, zachowując jednocześnie wszystkie właściwości odżywcze, są dwuślimakowe wyciskarki do soków.

Charakterystyka wyciskarki dwuślimakowej

Urządzenia te składają się z dwóch wałków ślimakowych o takiej samej budowie, które są ułożone równolegle i jednocześnie zazębiają się ze sobą. Wyciskanie soku polega w tym przypadku poprzez miażdżenie miąższu poprzez ocierające się o siebie wałki. Następnie sok jest poddawany filtracji, a suchy miąższ zostaje usunięty do zewnętrznego zbiornika. Sok nie jest poddawany napowietrzaniu ani nagrzewaniu, dzięki czemu zachowuje wszystkie właściwości odżywcze.

Wyciskarki dwuślimakowe są bardziej wydajne niż ich jednoślimakowe odpowiedniki, można dzięki nim wycisnąć maksymalną ilość soku. Co ważniejsze, sok można przygotowywać z dowolnie skomponowanych warzyw i owoców, nie ma żadnych ograniczeń gatunkowych, wyciskarka poradzi sobie doskonale z warzywami liściastymi, cytrusami, owocami jagodowymi, a nawet ziołami. Bez wątpienia jest to idealna propozycja dla osób, które zamierzają stosować specjalną dietę lub terapię – przykładem może być tutaj popularna terapia dr. Gersona, która okazuje się zbawienna w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych, w tym chorób nowotworowych.

Zalety świeżych soków

Godny podkreślenia jest fakt, że wiele wyciskarek dwuślimakowych posiada dodatkowe funkcje, np. możliwość mielenia, przygotowania domowego makaronu lub homogenizacji, dzięki czemu można wykonać smaczne i zdrowe musy oraz przeciery, doskonałe dla niemowląt.

Wyciskarki dwuślimakowe i ich zalety

Sok uzyskany za pomocą wyciskarek dwuślimakowych to produkt najwyższej jakości, zawierający wiele cennych składników odżywczych – w dużej mierze wynika to z tego, że uzyskany sok nie jest ani nagrzany, ani też napowietrzony. Soki można wykonywać z każdego rodzaju warzyw i owoców, a także przechowywać w warunkach chłodniczych do 72 godzin.

Wyciskarki dwuślimakowe i ich wady

Wyciskarki dwuślimakowe to urządzenia wolnoobrotowe, dlatego też przygotowanie soku wymaga sporo czasu. Urządzenia te bywają także trudne w utrzymaniu czystości i montażu, poza tym są cięższe i większe od propozycji jednoślimakowych lub sokowirówek.

Autor

Karol

Redakcja zdrowo-gotuj.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@zdrowo-gotuj.pl

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.

Dlaczego warto sięgać po świeżo wyciskane soki?
Jakie właściwości zdrowotne posiadają soki?
Z jakich owoców i warzyć wyciskać soki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.