Jak wyciskać sok z różnych rodzajów owoców i warzyw cz I

Artykuł ma za zadanie przedstawić, w jaki sposób można pozyskać sok z różnych rodzajów produktów z uwzględnieniem ich struktury oraz atrybutów, a nie tylko gatunku.

Owoce cytrusowe:

Aby skorzystać z sokowirówki oraz prasy ślimakowej, owoce muszą zostać całkowicie obrane bądź pokrojone. Możliwe jest również usunięcie jedynie barwnej części skórki aż do miąższy bądź białej skórki, która określana jest mianem albedo. Trzeba pamiętać, że sok ze skórki owoców cytrusowych charakteryzuje się mało przyjemnym gorzkim smakiem. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Sok z cytrusów, który został przygotowany w sokowirówce charakteryzuje się przede wszystkim przyjemną kremową konsystencją. Dodatkowo sok zostaje odwirowany z albedo, co sprawia, że obfituje w bioflawonoidy. Na ogół nie ma w nim widocznej włókniny. Nie wyczuwa się w nim również gorzkiego posmaku będącego efektem obecności soki ze skórki. Idealne do przygotowania soku są owoce odmiany Valencja. Unikać należy natomiast pomarańczy odmiany Navel. Są to tak zwane pomarańcze kubańskie, które charakteryzują się przyrośniętym skarlałym owocem z jednego końca. Są bardzo smaczne w bezpośredni konsumpcji, ale sok, który z nich wyciśniemy bardzo szybko zgorzknieje. Na uwagę zasługują również mandarynki.

Szczególnie smaczne są te odmiany Satsumas. Ci, którzy cenią sobie lekko gorzkawy smak z pewnością ucieszą się z soku przyrządzonego z grejpfrutów. I tu uwaga: te czerwone oraz różowe charakteryzują się delikatniejszym smakiem od tych białych. Są również bardziej słodkie. Pomelo oraz kumkwat to cytrusy, które na ogół kosztują naprawdę sporo. Właśnie dlatego raczej nie przyrządza się z nich soku. Dodatkowo ich smak nie wnosi nic wielkiego do smaku soku. Aby przygotować sok z cytrusów w urządzeniu do wyciskania cytrusów, należy owoce przekroić na dwie połówki. Następnie wyciska się sok na stożku, który może być albo stały, albo wirujący. Możliwe jest również wyciśnięcie soku na stożku prasy dźwigniowej.

W tym ostatnim przypadku sok prawie całkowicie będzie pozbawiony włókniny. W przypadku grejpfrutów niezbędny jest dość duży stożek. Do cytryn wystarczy ten naprawdę mały. Wyciśniecie soku z mandarynki na takim prostym urządzeniu jest na ogół niemożliwe. Owoce te są bowiem zbyt miękkie, a ich ściskanie sprawia, że często dochodzi do ich rozerwania.

Autor

Julia

Redakcja zdrowo-gotuj.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@zdrowo-gotuj.pl

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.

Dlaczego warto sięgać po świeżo wyciskane soki?
Jakie właściwości zdrowotne posiadają soki?
Z jakich owoców i warzyć wyciskać soki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.