Jak wyciskać sok z różnych rodzajów owoców i warzyw cz II

Owoce jagodowe:

To miękkie owoce, które nie będą pracować z wirówkami. Niestety pozostanie po nich bardzo dużo odpadów, ponieważ sitko będzie je odrzucać. Dlatego nie będzie to idealny sok, ale można starać się go uzyskać. Tutaj zdecydowanie lepiej sprawdzą się prasy ślimakowe, które będą miażdżyć te składniki i takie wyciskanie soku będzie dużo bardziej efektywne. Będzie można oczekiwać, że uda się uzyskać coś na kształt soku, który będzie dość gęsty. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Gruszki i jabłka:

Tutaj można mówić o twardych owocach albo też takich miękkich nazywanych niekiedy mączystymi. Oczywiście z tymi twardymi będzie można sobie łatwo poradzić i ten uzysk jaki będziemy mieli będzie naprawdę duży, ponieważ soku uda się pozyskiwać wiele. Natomiast te drugie owoce już nie będą dobre do takiego urządzenia i raczej nie będą sobie urządzenia z nimi radzić. Miękka włóknina oklei nam urządzenie i to niezależnie czy będzie chodzić o sokowirówkę czy wyciskarkę, dlatego tutaj wielki minus dla tych urządzeń, ponieważ z takimi owocami sobie nie będą radzić. Jednocześnie trzeba pamiętać, że tam jest stosunkowo mało tego soku i tak naprawdę na wielki uzysk tak czy tak nie będzie można w przypadku tych urządzeń liczyć.

Warzywa korzeniowe:

Jeśli chodzi o twarde warzywa korzeniowe to tak naprawdę są one świetne do wyciskania soku i to niezależnie od tego czy będziemy chcieli do tego używać jakieś wirówki czy urządzenia takiego jak prasa, która miażdży owoce. Włóknina nie będzie zapychać sika, tak że za jednym razem uda nam się przygotować wiele smacznego soku. Ma to duże znaczenie i warto na to zwracać uwagę.

Warzywa liściowe, zioła, kiełki i "wheatgrass" (liście zbóż, itp.):

Liściaste warzywa są chętnie wybierane przez zwolenników zdrowego trybu życia. Jednak tak naprawdę trzeba zauważyć, że takie warzywa nie będą przerabiane w wirówce, która tnie przerabiane składniki. Tutaj zdecydowanie lepiej sprawdzi się urządzenie takie jak prasa, wyciskarka, która rzeczywiście z takimi surowcami będzie sobie radzić i uda się nam całkiem sporo tego cennego soku z nich uzyskać. Dlatego do tych surowców należy używać tak zwanej wyciskarki, która będzie je wolno przeżuwać i odda z nich sporo soku, dla dobra naszego organizmu.

Autor

Karol

Redakcja zdrowo-gotuj.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@zdrowo-gotuj.pl

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.

Dlaczego warto sięgać po świeżo wyciskane soki?
Jakie właściwości zdrowotne posiadają soki?
Z jakich owoców i warzyć wyciskać soki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.