Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne cz II

Mus z bananów

Banany wykazują właściwości wzmacniające nasze serce oraz układ mięśniowy. Zapewniają skuteczną ochronę przed wyczerpaniem. Są również świetnym sposobem na zaburzenia procesu trawienia. Uzyskanie z bananów klarownego soku jest niemożliwe. Można przygotować z nich tylko naprawdę gęsty mus. Jest to jednak świetny składnik rozmaitych deserów oraz lodów, które mogą powstać dzięki wyciskarce poziomej z funkcją homogenizacji. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Takim modelem jest między innymi Sana EUJ – 707. Oczywiście przed przygotowywaniem musu banany muszą zostać obrane.

Sok z cytryny

Cytryny to owoce charakteryzujące się największą zawartością kwasu askorbinowego wśród wszystkich owoców cytrusowych. Jednocześnie nie brakuje w nich błonnika. W ogóle nie zawierają natomiast tłuszczu oraz sodu. Przyjmuje się, że sok cytrynowy skutecznie hamuje wchłanianie tłuszczu znajdującego się w pokarmie. W skórce obecne są również naturalne substancje roślinne: fitoskładniki, które określa się mianem monoterpenów. Dzięki nim utrudnione jest formowanie się komórek rakowych.

Okazują się one być również doskonałym wspomożeniem walki z tymi nowotworami, które już powstały. Cytryny to owoce zawierające niezwykle dużo soku. Są włókniste, a jednocześnie bardzo miękkie. W efekcie z wyciśnięciem z nich soku doskonale poradzi sobie każda wyciskarka do soków. Przed przystąpieniem do przygotowania soku z cytryn należy pamiętać o obraniu owoców. Sok cytrynowy jest bardzo kwaśny. Dlatego zaleca się jego rozcieńczanie wodą bądź łączenie z sokiem z innych owoców lub warzyw.

Sok figowy

Jest niezastąpiony w leczeniu hemoroidów, a także niektórych rodzajów nowotworów, między innymi raka skóry. Jego picie zaleca się również osobom chorującym na astmę oraz cukrzycę. Sok figowy to też świetna pomoc w walce z nudnościami, bólami głowy, gorączką oraz duszącym kaszlem. Figi w naszej szerokości geograficznej nie występują. W związku z tym ich nabycie jest naprawdę trudne. Jeśli jednak uda się je kupić, warto przygotować z nich pyszny sok, łącząc figi z jabłkami. Sięgając po wyciskarkę poziomą z funkcją homogenizacji, przygotować można również pyszny deser lub dżem o smaku figowym.

Sok z granatów

Jego picie pomaga ujędrnić skórę oraz sprawia, że nasze mięśnie są bardziej wytrzymałe. Sok z granatu zaleca się osobom dbającym o linię.

Autor

Julia

Redakcja zdrowo-gotuj.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@zdrowo-gotuj.pl

Obszerna wiedza z dziedziny zdrowego stylu życia.

Dlaczego warto sięgać po świeżo wyciskane soki?
Jakie właściwości zdrowotne posiadają soki?
Z jakich owoców i warzyć wyciskać soki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.